Hogyan váljunk nyersétkezővé?
A mai cikkben abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy hogyan tegyük mindennapjaink részévé a nyers ételeket, ha előtte nem igazán részesítettük előnyben őket.
1. Minden reggeli gyümölcs legyen!
A gyümölcsök elegendő szénhidráttal látnak el minket, méregtelenítik a szervezetünket és energizálnak. Támogassuk hát szervezetünk délig tartó tisztító folyamatát kizárólag gyümölccsel és bő folyadékkal!
Sokan nem tudják, de a gyümölcsöket nem szabad egymással keverni. Egyáltalán nem teszünk jót magunkkal, ha gyümölcssalátát készítünk, ugyanis nagyon könnyen megerjed a gyomrunkban, ami méreganyagként szívódik fel testünkben. Azt is érdemes tudnotok, hogy a gyümölcs önmagában lúgosít, azonban más ételekkel kombinálva savasító hatása van.
Gyümölcs + joghurt: számos helyen találkozom ezzel az ételkombinációval, de higyjétek el, hogy ez a lehető legrosszabb ételpárosítás a gyümölcs+zöldség, gyümölcs+gabonafélék mellett.
Legfontosabb, hogy:
- Gyümölcsöt csak egyfélét együnk
- Gyümölcsöt ne keverjünk semmi mással, kizárólag önmagában fogyasszuk. (Kivéve: fahéj, szegfűszeg, mert mindkettő illik a gyümölcsökhöz és megelőzik az erjedést!)
- Két gyümölcsétkezés között tartsunk 1-3 óra szünetet (a különféle gyümölcsök felszívódási ideje más és más: a banán felszívódása több időt igényel, mint például a sárgadinnye felszívódása: a legjobb, ha a testünkre hallgatunk és akkor eszünk, amikor valóban éhesek vagyunk)!
- Készíthetünk frissen facsart gyümölcslevet is reggelire.
- Kivétel: alaposan megaszalt gyümölcsöknél azonban más a helyzet. Ezeket nyugodtan keverhetjük zöldségekkel, vagy egyéb étellel.
2. Eleinte minden főétkezés 50-50%-ban tartalmazzon főtt és nyers ételt!
Legjobb, ha lecsökkented a főtt étel mennyiségét és köretként ugyanennyi zöldséget fogyasztasz mellé.
Én mindig a zöldséget ettem meg előbb, és mire megettem, már annyira jól laktam, hogy főtt ételből alig ettem már. Ha úgy érzed, hogy készen állsz kizárólag nyers ételeket enni, keress egy jó receptet az oldalon és próbáld ki bátran!
- Azt mondják, hogy: ,,Nem jóllakni kell, hanem megelégedni" -> Az emésztési folyamatok akkor tudnak megfelelően végbemenni, ha nem eszed teli magad.
- Fontos, hogy szánj időt az étel elfogyasztására, alapos megrágására, kerüld a sietve történő evést. ,,Lassan rágj, tovább élsz"
- Ne igyál étkezés közben: étkezés előtt fél órával érdemes inni, mert az megalapozza a jó emésztést. Étkezés közben és közvetlenül utána nem ajánlott inni.
- Étkezések között várj 4-5 órát (kivéve: a reggeli gyümölcsétkezéseknél). De ez nem azt jelenti, hogy az ebédet ,,öblítsük le" gyümölccsel, várjuk meg azt a pár órát, míg megemésztjük az ebédre elfogyasztott ételt.
- Fogyassz erjedésgátló fűszereket: fahéj és szegfűszeg (főleg gyümölcsökhöz), kömény, édeskömény, ánizs,piros paprika, gyömbér
- Ne keverj mindent-mindennel: lehetőség szerint próbálj meg minél kevesebb összetevőt felhasználni egy étel elkészítéséhez!
3. Igyál sok folyadékot!
- Napi legalább 2 liter folyadékot igyál meg.
- Lehet az tisztított víz, de akár ízesítés nélküli tea is.
- Ajánlom a fehér teát és a rooibos teát kedvező élettani hatásai miatt. A fekete teát érdemes inkább kerülni.
4. Áztass be minden magot!
- Minden magvat áztass be, mielőtt megeszed. Legyen szó napraforgómagról, köménymagról, mustármagról, diófélékről, vagy bármi más magról. Én biztos, ami biztos alapon minden magot 2 napig szoktam beáztatni, majd jól átöblítem tiszta vízzel őket. Ha lehet, meg is szoktam várni, hogy teljesen kicsírázzanak. Például a szezámmag már 2-3 nap alatt elkezd kicsírázni beáztatás után.
5. Ha nincs aszalód, mégis aszalnál!
- Ha nincs aszalód, aszalhatsz sütőben, vagy napon. Sütőben állítsd a hőfokot 50 fokra, az üzemmódot pedig légkeverésesre, és nyisd ki egy kicsit a sütő ajtaját!
Forrás:http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/taplalkozas/a-termeszetes-eletmodnak-megfelelo-taplalkozas-12-aranyszabalya
|