Hamis nyers zserbó
Ma egy nagyon finom, zserbóra emlékeztető torta receptet hoztam Nektek, szóval: aki a zserbót szereti, feltétlenül próbálja ki!
Az alapja egy aszalt gyümölcslap, melyben baracklekvár íz dominál.
A 2. réteg törökmogyorós krém, nagy mogyoródarabkákkal.
A 3. réteg megegyezik a 2.-kal, annyi különbséggel, hogy kakaópor is van benne.
Lényegében szinte csak egy gyümölcslapot és egy diós/ mogyorós krémet készítünk.
Összetevők (Gyümölcslap):
- 2 banán
- 2 barack
- kakaó-, vagy karobpor (annyi, amennyitől szép barna színe lesz), - kb. 3-4 ev. kòkuszreszelék (minél több, annál hamarabb lesz kész a lap)
Elkészítés:
Mindent összeturmixolunk, majd mehet az aszalóba, vagy 50°C-on légkeveréssel résnyire nyitott sütőbe. Én egy kör alakú tálban aszaltam.
Összetevők (Mogyorós réteg):
- 175 g bármilyen dióféle (törökmogyoró,mandula,dió) - 2 napig áztatva
- 1-2 kk. Bourbon vanília
- 3-4 kk. fahéj
- kb. 125 g néhány óráig áztatott datolya (annyi vízben áztatjuk, amennyi ellepi, majd ezt a vizet is felhasználjuk)
- bármilyen hidegen sajtolt olaj (olíva, kókusz)
Elkészítés:
Szintén mindent turmixolunk, a krém felét egyenletesen a gyümölcslapra kenjük, a másik feléhez ízlés szerint kakaó-, vagy karobport keverünk, majd rákenjük a 2. rétegre.
Az utolsó réteget kókuszreszelékkel, vagy mogyoródarabkákkal megszórjuk, de készíthetünk rá csoki bevonatot is (alacsony hőfokon olvasztott hidegen sajtolt kókuszolaj + kakaópor +édesítő -> hűtőben megdermed)
Megjegyzés:
Ha híg lett a krém, kókuszreszelékkel sűrítjük.
Nagyobb mogyoródarabok is maradhatnak benne.
Annyi olajat használjunk, amennyitől nem túl híg, de jól kenhető, krémes masszát kapunk.
Érdemes a datolyát az áztató vízzel turmixolni, így egyenletes lesz.
Ha kérdésed, észrevételed van a recepttel kapcsolatban, írj ide!
|